1. ABANS DE RES
2. TRANSPORT
3. ALLOTJAMENT
6. ALTRES ENLLAÇOS QUE ET PODEN INTERESSAR
1. ABANS DE RES
Documentació necessària
A nivell de documentació, si et mous per la Unió Europea és senzill: només necessites el DNI.
Per viatjar a la resta del món, és necessari fer-se el passaport. Al Ministeri de l’Interior t’informen de com tramitar-lo i què fer en cas de pèrdua.
A part de viatjar amb el passaport, alguns països demanen condicions o documents (visats, certificats de vacunació, divises…). És recomanable posar-se en contacte amb l’ambaixada o consolat del país on viatgem per tal que ens n’informin. Compte: molts d’aquests tràmits s’han de fer amb força temps d’antelació!
Abans de marxar pots cercar el contacte i l’adreça de l’ambaixada o el consolat espanyol del país que visitem per si ens trobem amb alguna urgència (pèrdua de documentació, robatori o qualsevol imprevist).
Consells sanitaris
- Si t’has de moure per l’Estat Espanyol, amb la targeta sanitària individual tindràs garantida l’assistència sanitària.
- Si viatges a algun país membre de la Unió Europea o a Islàndia, Lietchenstein i Noruega, la targeta sanitària europea t’ofereix cobertura sanitària tant en cas de malaltia com en cas d’accident i té una validesa d’un any. Aquesta targeta es pot sol·licitar gratuïtament a través de la pàgina de la Seguretat Social i rebre-la a casa en pocs dies o apropar-te a un Centre d’Atenció i Informació de la Seguretat Social (CAISS).
- Per viatjar per la resta del món, informa’t si el país que visites té conveni amb l’Estat Espanyol que garanteixi l’atenció sanitària. Els països amb els quals no hi ha conveni, en principi, l’assistència sanitària anirà a càrrec teu. Tot i això, és convenient contractar una assegurança mèdica per ampliar la cobertura pública i resoldre possibles imprevistos durant el viatge. Recorda que si tens el Carnet Jove disposes d’una assegurança de viatge gratuïta.
- Si vas a països tropicals, als centres de vacunació per a viatgers a Catalunya t’informaran de quines vacunes són obligatòries i quines són recomanables segons la destinació. També et donaran què cal tenir en compte mentre viatges.
Abans de marxar, informa’t del lloc on vols anar!
És molt recomanable visitar la pàgina del Ministeri d’Afers Estrangers i Cooperació, que a més de detallar els punts explicats anteriorment, explica de manera extensa altres aspectes a tenir en compte en funció del país de destí.
2. TRANSPORT
A peu
L’opció més econòmica i ecològica és fer rutes i excursions a peu. Aquestes pàgines et proposen rutes a peu per tot Catalunya:
Fora de Catalunya, són molt útils les següents aplicacions:
Bicicleta
Viatjar amb bicicleta és una manera de tenir un contacte més proper amb la natura utilitzant un transport net i econòmic.
- Rutes per Catalunya: el bloc Bici-Vici proposa unes quantes rutes de cicloturisme per Catalunya.
- Vies verdes: més de 1.500 quilòmetres en itineraris cicloturistes i senderistes de l’estat espanyol.
- Cicloturisme per Europa: proposa un munt de rutes per Europa.
A més a més, les següents pàgines us poden donar consells i idees per a fer un viatge amb bicicleta:
- Bicicleting: un viatge en bicicleta pel món
- Travelling Two
- World bike travel
Cotxe
Viatjar amb cotxe et permet tenir molta autonomia. Si viatges fora de la Unió Europea, necessitaràs el carnet de conduir internacional. En cas de no disposar de cotxe, hi ha diverses plataformes per compartir cotxe:
Autocar
És un dels mitjans més utilitzats i més econòmics. Moltes companyies ofereixen descomptes per a joves, estudiants i grups. A l’hora de comprar els bitllets, tingues en compte els abonaments, que et serveixen per fer més d’un trajecte. N’hi ha de modalitats diverses segons la durada del viatge o el número de destinacions.
- Estació d’Autobusos Barcelona Nord: t’informa sobre companyies, destinacions i horaris, i té servei de reserva de bitllet online.
- Rutes amb transport públic: t’informa de les possibilitats de moure’t d’una ciutat a una altra amb transport públic.
- Eurolines: una oportunitat per conèixer més de 40 ciutats europees
- Busabout: Per arribar a més de 30 destinacions de tot Europa (en anglès)
- Greyhound: abonaments per recórrer EUA i Canadà (en anglès)
- Ouibus: companyia que gestiona viatges per tot Europa
- Megabus: pots trobar viatges a Europa, Canadà i Estats Units.
Tren
La xarxa ferroviària a Europa és extensa i et permet arribar fàcilment a molts indrets. A l’Estat Espanyol, amb el Carnet Jove tens descompte a tots els trens: línies de rodalia, distància mitjana i llarg recorregut. Informa-te’n!
Pel què fa a la resta de països, la majoria tenen abonaments propis per viatjar amb tren dins de cada territori. Pots consultar totes les Companyies Ferroviàries Europees aquí
- Interrail: és l’opció més popular per viatjar amb tren per Europa i Turquia. Els preus varien segons la zona del viatge, la durada i l’edat. Segons els plans de viatge, et pot resultar més convenient la targeta Rail Plus Junior, que aplica un 25% de descompte en bitllets directes a la majoria de països europeus pels menors de 26 anys.
Vaixell
El vaixell pot ser una alternativa atractiva, sobretot si vols viatjar pel Mediterrani i has pensat dur el teu vehicle.
Si no teniu pressa, una altra opció és Find a crew, una xarxa d’intercanvi entre propietaris d’embarcacions i passatgers que s’ofereixen per anar d’acompanyants i, de pas, arribar al seu destí.
Avió
En cas que vulguis viatjar molt lluny, potser et veuràs obligat/da a agafar un avió. En aquest cas, recomanem consultar comparadors de preus. Tingues en compte que l’avió és el mitjà de transport que té un cost ecològic més elevat!
Viatjar amb mobilitat reduïda
- Federació Ecom: entitat sense ànim de lucre que et pot orientar a l’hora de planificar el teu viatge
- Turisme fàcil: Turisme sense barreres arquitectòniques
- Turisme per a tothom
3. ALLOTJAMENT
Hi ha moltes maneres de buscar allotjament a una terra forana. A continuació trobareu un llistat amb recursos que t’ajudaran a trobar el tipus d’allotjament més adequat per al viatge que planegis. Els hem ordenat a grosso modo de més econòmics a menys.
Alternatives econòmiques
Cada vegada sorgeixen més iniciatives creatives que et permeten viatjar estalviant despeses posant en contacte directe viatgers i gent local a través de plataformes d’internet que faciliten una experiència viatgera única. Els serveis que s’ofereixen poden ser gratuïts o a canvi d’algun preu simbòlic (econòmic, d’intercanvi cultural, de feines no remunerades, etc.)
- Couchsurfing: posa en contacte viatgers i persones locals que ofereixen el “sofà” de casa seva gratuïtament o simplement s’ofereixen per a fer activitats de manera gratuita, com am ode d’intercanvi cultural
- Work Away: treballar unes hores al dia en granges o en albergs i hostals a canvi d’allotjament i menjar
- Wwoofing: treballar unes hores al dia en granges orgàniques a canvi d’allotjament i menjar
- Helpx: treballar unes hores al dia en granges o en albergs i hostals a canvi d’allotjament i menjar
- Trabajar por el mundo: treballar unes hores al dia en albergs i hostals a canvi d’allotjament i menjar
- World Packers: intercanvia alguna habilitat teva a canvi d’allotjament
- Staydu: xarxa per a viatgers amb poc pressupost. Et permet trobar allotjament a casa de gent local a canvi de diners, feina o de forma gratuïta.
- Helpstay: és una altra xarxa que et permet allotjar-te a casa d’algú local a canvi de realitzar algunes tasques.
- Home for home: intercanvi de casa
- Home Exchange: intercanvi de casa
- BeWelcome: és una altra xarxa gratuïta que posa en contacte viatgers i persones locals que ofereixen allotjament o activitats.
- Camp in my garden: possibilitat d’acampar a jardins privats per un preu simbòlic i amb dret a dutxa, wi-fi…
- Trustroots: és un altre recurs per a posar en contacte viatgers i gent local amb la intenció de compartir i ajuntar a gent.
- Friendship Force: és una xarxa més, gratuïta, on persones locals s’ofereixen per acollir o acompanyar viatgers.
- NightSwapping: es tracta d’un intercanvi. Acumula nits acollint gent a casa teva i canvia-les per nits a casa d’altres amfitrions. És una relació entre viatgers, sense diners.
- Warm Showers: és un servei semblant al couchsurfing però especial per a ciclistes
- Eatwith: posa en contacte viatgers i persones locals que volen cuinar pels visitants per una quantitat de diners pactada entre les dues parts
- Dog Buddy: persones que s’ofereixen a cuidar la teva mascota a casa seva mentre estàs de vacances per un preu simbòlic
- Trusted House Sitters: es tracta d’una xarxa hi pots trobar persones que s’ofereixen per cuidar la teva casa i la teva mascota mentre tu estàs de vacances o on et pots oferir per anar a casa d’algú per cuidar-li els seus animals, traslladant-te a casa seva. Per formar part de la comunitat s’ha de pagar una quota mensual.
- Luxury House Sitting: és una altra xarxa d’intercanvi entre persones que marxen de viatge i busquen algú que els cuidi la casa i viatgers que busquen casa per estar-s’hi durant les seves vacances. En cas de ser cuidador, s’ha de pagar una quota.
- House Carers: és una comunitat més d’intercanvi entre persones que marxen de viatge i viatgers que busquen casa per estar-s’hi durant les seves vacances.
Albergs i “Hostels”
Els albergs juvenils són l’allotjament ideal per a joves: instal·lacions còmodes, habitacions múltiples i preus assequibles. A més, són un tipus d’allotjament on et permeten cuinar el teu propi menjar. Són un lloc perfecte per a fer nous amics d’arreu del món. Per a allotjar-se a la majoria d’albergs, és imprescindible que tinguis el carnet d’alberguista.
- Xarxa Nacional d’Albergs de Catalunya
- Xarxa d’Albergs de l’Estat Espanyol
- Federació Internacional d’Albergs Juvenils
- Hostel Bookers
- Hostel World
En cas que tinguis pensat anar de ruta o fer excursions, aquesta és una bona opció. En general hi ha un número màxim de nits de pernocta i solen tenir prioritat les persones d’entitats afiliades a la Fed. d’Entitats Excursionistes de Catalunya i els membres de la federació.
Càmpings
Encara que no solen fer descomptes per a estudiants, els preus dels càmpings són assequibles si disposes de tenda de campanya. N’hi ha de categories diverses que ofereixen serveis variats.
Bed & Breakfast
Es tracta de cases o petits hostals familiars amb dret a dormir i esmorzar. A B&B.com hi trobareu un gran llistat de gairebé tot el món.
Cases rurals
Cases ubicades en un entorn natural i saludable. Normalment ofereixen activitats culturals, esportives i lúdiques per complementar l’estada.
Hotels
- Hotels a Catalunya
- Hotels a l’Estat Espanyol i Europa
- Hotels a tot el món
- Més hotels a tot el món
- Més hotels
4. CARNETS I DESCOMPTES
- ISIC: Carnet d’estudiant internacional: T’acredita com a estudiant arreu del món. Està reconegut per la UNESCO i la Comunitat Europea i et permet gaudir d’avantatges i descomptes arreu del món.
- ITIC: Carnet de professor internacional: T’acredita com a professor arreu del món, està reconegut per la UNESCO i la Comunitat Europea i et permet gaudir d’avantatges i descomptes arreu del món.
- IYIC: Carnet de jove internacional: Si no ets estudiant però ets un/a jove de fins a 30 anys, pots gaudir de descomptes i serveis similars als que t’ofereix l’ISIC. A la Kaserna NO tramitem aquest carnet.
- Carnet d’Alberguista: Aquest carnet moltes vegades és imprescindible si et vols allotjar a alguna de les més de 4.000 instal·lacions de la International Youth Hostel Federation (IYHF), que és l’organització d’albergs més gran del món. El cost dels carnets varia en funció de la tipologia: juvenil (5,00€), adult (10,00€), familiar (18,00€) o grup (16,00€).
- Carnet Jove: El Carnet Jove està destinat a joves d’entre els 12 i els 30 anys i inclou descomptes en els àmbits de la cultura, el turisme, la mobilitat, la formació, etc. Els avantatges del Carnet Jove són varis:
-
- Generals: avantatges permanent sense un lloc geogràfic concret.
- Locals: avantatges permanents en cada un dels municipis.
- Pack Jove: obsequi amb més de 100 vals de descompte en cultura, formació, turisme, tecnologia, esport, salut i lleure….
- Temporals: s’incorporen mes a mes, perquè fan referència a esdeveniments de lleure, culturals i esportius. També es realitzen sortejos.
- Mobilitat: més de 60.000 avantatges oferts arreu d’Europa i assegurança d’assistència en viatges internacionals de franc.
Altres portals amb avantatges i descomptes
També pots consultar pàgines web on podràs trobar descomptes en activitats d’oci o de turisme:
- Lets Bonus
- Groupalia
- Atrapalo
5. TURISME RESPONSABLE
A l’hora d’emprendre un viatge a l’estranger cal ser molt conscient de l’impacte (econòmic, cultural, ecològic, etc.) que generem a l’indret i la comunitat que ens acull. Per aquest motiu, abans de marxar és important formar-nos sobre l’impacte que desencadenaran totes les petites decisions que anem prenent al llarg del viatge (decisions com el mitjà de transport que utilitzaràs, on aniràs a comprar els queviures, de quina manera et relacionares amb la comunitat que t’acull, etc.). El Departament de Joventut de la Generalitat de Catalunya té un apartat sobre Turisme responsable al seu web. Et recomanem donar-hi un cop d’ull! Et deixem també un llistat d’entitats que treballen en aquest àmbit perquè puguis consultar-les:
- Tourism concern
- Conèixer món
- EcoAvant
- Setem. Si vols més informació, pots anar presencialment a la Fundació Sociocultural Atlas, entitat igualadina vinculada a Setem.
6. ALTRES ENLLAÇOS QUE ET PODEN INTERESSAR
Guies de viatge online
- Lonely Planet
- Guia Trotamundos
- Guia per dormir als aeroports
- Si t’agrada viatjar “low cost”, consulta la el Nomadic Matt, on hi trobaràs consells i diverses guies de viatge
Fòrums