1. VOLUNTARIAT INTERNACIONAL

1.1 Camps de treball a l’estranger

1.2 Brigades i camps de solidaritat

1.3 Voluntariat internacional

2. LLEURE A L’ESTRANGER

2.1 Colònies i campaments

2.2 Intercanvis culturals


1. VOLUNTARIAT INTERNACIONAL

1.1 Camps de treball a l’estranger

Un camp de treball és una experiència de voluntariat i formativa on et responsabilitzes d’una tasca de suport social, mediambiental, cultural, etc. En cas que siguis menor d’edat, tens diverses opcions arreu del territori català. Si ja has fet els 18 anys, tens la possibilitat de fer un camp de treball a Catalunya, a l’Estat Espanyol i a la resta del món. Els camps internacionals et permetran fer un viatge per a diferents cultures i alhora practicar una altra llengua. Aquests camps poden durar entre 15 dies o uns quants mesos.

1.2 Brigades i camps de solidaritat

Camps de solidaritat

Els camps de solidaritat acostumen a tenir per objectiu formar als i les participants sobre les desigualtats Nord-Sud, generar una mirada crítica i reflexiva sobre l’actual ordre mundial i impulsar l’activisme a favor dels models més justos i respectuosos amb els drets i la identitat dels pobles del sud.

Normalment solen tenir tres fases: preparació i formació, el camp en si i la difusió i acció a la tornada.

Brigades de solidaritat

Solen tenir un caràcter més polític i de suport a moviments i organitzacions populars que lluiten per denunciar i canviar la situació política, econòmica i social d’aquests països.

1.3 Altres opcions de voluntariat internacional

Institucions que puntualment poden organitzar projectes de voluntariat:

 • Programa de Voluntariat de les Nacions Unides: promou el voluntariat per afavorir la pau i el desenvolupament a tot el món. Per participar-hi cal tenir més de 25 anys i tenir estudis universitaris o superiors, diversos anys d’experiència i un alt nivell d’anglès, francès i espanyol.
 • Sabatica: projectes de voluntariat en diferents àmbits. Cal ser major d’edat.
 • Servei de Voluntariat Europeu: és una de les accions del programa Joventut en Acció i té com a objectiu que un jove o un grup de joves pugui participar en una organització d’un altre país oferint la seva tasca voluntària. La durada de les estades solen ser entre 2 i 12 mesos.
 • Travel Work: empresa que gestiona projectes de voluntariat en granges, orfenats o reserves d’animals.
 • Greenpeace: pots ser un civeractivista o voluntari, col·laborant a les campanyes.
 • Intermon Oxfam: pots ser un civeractivista o voluntari, col·laborant a les campanyes.
 • Yes Europa: és una entitat que envia, acull i coordina voluntariat europeu.

2. LLEURE A L’ESTRANGER

2.1 Colònies i campaments

No només pots fer colònies especialitzades en idiomes al territori espanyol, sinó que moltes entitats i empreses et donen la possibilitat de fer-ho a altres països. En aquest tipus d’activitats tens dues possibilitats d’allotjament: conviure amb una família autòctona o allotjar-se en una residència.

 • EF: campaments d’anglès que es combinen amb altres temàtiques (música, interpretació, esport…)
 • Fundació Pere Tarrés: colònies a l’estranger allotjant-se amb famílies
 • Eix Estels: colònies d’immersió lingüística amb família o a residència.
 • London Language Centre: colònies d’anglès i esport.
 • Young Life: colònies als EUA convivint amb una família i assistint als campaments.
 • Sheffield: estades a l’estranger per combinar diversió i aprenentatge d’anglès

2.2 Intercanvis internacionals

Els intercanvis són activitats educatives que et donen l’oportunitat de trobar-te amb joves d’altres països d’Europa que comparteixen les teves inquietuds. Cada intercanvi desenvolupa un projecte per tractar temes d’actualitat que interessen els joves: medi ambient, educació per la pau… activitats organitzades a nivell internacional que ofereixen un espai de coneixença i intercanvi de punts de vista a un grup internacional de joves. Els intercanvis s’organitzen des d’una entitat o grup de joves que acull i organitza l’estada per a tots els participants de diferents països, que a través d’una altra entitat, participaran al projecte.

De moment no hi ha cap plataforma on es publiquin tots els intercanvis, ni una data concreta en la qual comencin les inscripcions, sinó que les entitats que acullen i organitzen intercanvis, van publicant-los. En general, les ofertes es comencen a disparar a principis d’abril. Per estar al dia dels diferents intercanvis, us recomanem que visiteu amb freqüència les seves pàgines web o, encara millor, que us feu seguidors o amics d’ells al facebook.