Treballar a l'estranger

1. ABANS DE RES

2. RECERCA DE FEINA A L’ESTRANGER

3. TREBALLAR A CANVI D’ALLOTJAMENT I MENJAR


1. Abans de res

Documentació necessària per a treballar a l’estranger

A la Unió Europea un ciutadà de la UE pot treballar en qualsevol dels estats membres amb els mateixos drets, condicions i obligacions, sigui quin sigui el seu país d’origen.

En cas d’estar més de tres mesos treballant en un país comunitari, és necessari fer-se el permís de residència comunitària.

Fora de la UE, en la majoria d’ocasions necessitaràs: DNI i passaport, visat i sol·licitar el permís de residència i treball. Per fer-ho, pots consultar al consulat o l’embaixada del país on vols anar.

Cobertura mèdica i assegurances

Als països de la UE, l’Espai Econòmic Europeu i Suïssa, la targeta sanitària europea t’ofereix cobertura sanitària tant en cas de malaltia com en cas d’accident i té una validesa d’un any.

Es pot sol·licitar gratuïtament a través de la pàgina de la Seguretat Social i rebre-la en pocs dies a casa, o bé apropar-te al Centre d’Atenció i Informació de la Seguretat Social (CAISS) més proper.

Fora de la UE, cal comprovar si el lloc de destinació té conveni amb la Seguretat Social Espanyola que cobreixi l’assistència mèdica. Si no, cal contractar una assegurança privada.

Currículum Europeu

Europass: és un model de currículum europeu que permet presentar les capacitats i qualificacions de manera senzilla i comprensible arreu d’Europa.


2. Recerca de feina a l’estranger

Xarxa Eures (EURopean Employment Services)

Xarxa de la Comissió Europea per a fomentar la lliure circulació de treballadors europeus.

En aquest portal, podràs informar-te sobre les condicions de vida i laborals de cada país. També podràs consultar -per països- les diverses ofertes de feina i fer-ne la sol·licitud.

A més a més, a cada demarcació hi ha un euroconseller encarregat d’informar, orientar i assessorar sobre el mercat laboral europeu. Consulta la pàgina de la Xarxa Eures per posar-t’hi en contacte!

Les ofertes es poden consultar a l’Oficina de Treball de la Generalitat (SOC).

Borses de treball a l’estranger

Consulta el llistat de borses de treball a Internet que proporciona la Generalitat de Catalunya. Hi podràs trobar:

  • Borses de treball en general
  • Borses per a persones amb titulació
  • Borses per a sectors concrets (au-pair, turisme, hostaleria, parcs temàtics, etc.)
  • Borses per destinació

Agències que gestionen feines a l’estranger 

En aquest enllaç hi trobaràs un llistat de diverses agències que ofereix la Generalitat de Catalunya i que ha estat elaborat per experts en informació juvenil.

Tot i això, cal informar-se bé del “contracte” que s’estableix amb l’agència. Es recomana comparar preus i llegir bé la lletra petita per tal de tenir clares les condicions que s’ofereixen.

Pràctiques

Per realitzar pràctiques a l’estranger és important que primer et posis en contacte amb el teu centre educatiu, perquè poden haver-hi convenis ja acordats.

Tant si estàs estudiant com si ja has acabat, pots trobar pràctiques! T’aconsellem que consultis el llistat que proporciona la Generalitat de Catalunya, en l’apartat de “Treball per a persones amb titulació i feina en pràctiques”. Consulta bé les condicions de cada programa i tingues en compte que alguns dels programes requereixen un procés de selecció que pot tenir una durada considerable!

També pots consultar el programa Eurodisea, el qual ofereix estades de pràctiques de 3 a 7 mesos a l’estranger per a joves d’entre els 18 i els 30 anys.

Encara estàs estudiant? Potser t’interessa el Programa Faro , promogut i finançat pel Ministerio de Educación, Cultura y Deporte de España. El programa té com a objectiu fomentar la mobilitat a través de pràctiques formatives dels estudiants dels últims cursos de totes les universitats espanyoles. Pots trobar pràctiques a Europa, Estats Units i Canadà.


3. Treballar a canvi d’allotjament i menjar

A més a més d’aquestes opcions pots plantejar-te estades en les quals treballis a canvi d’allotjament i menjar. Depenent del lloc on vagis, les condicions variaran (menjar, allotjament, hores de treball i tasques)

Wwoofing: treballar unes hores al dia en granges orgàniques a canvi d’allotjament i menjar

Helpx: treballar unes hores al dia en granges, albergs, hostals, associacions, famílies, etc. a canvi d’allotjament i menjar

Work Away: treballar unes hores al dia en granges, albergs, hostals, associacions, famílies, etc. a canvi d’allotjament i menjar

Trabajar por el mundo: treballar unes hores al dia en albergs i hostals a canvi d’allotjament i menjar