Viatges i vacances

1. ABANS DE RES

2. TRANSPORT

3. ALLOTJAMENT

4. CARNETS I DESCOMPTES

5. TURISME RESPONSABLE

6. FÓRMULES ALTERNATIVES PER A VIATJAR

7. ALTRES ENLLAÇOS QUE ET PODEN INTERESSAR


1. Abans de res

Documentació necessària

A nivell de documentació, si et mous per la Unió Europea és senzill: només necessites el DNI.

Per viatjar a la resta del món, és necessari fer-se el passaport. Al Ministeri de l’Interior t’informen de com tramitar-lo i què fer en cas de pèrdua.

A part de viatjar amb el passaport, alguns països demanen condicions o documents (visats, certificats de vacunació, divises…). És recomanable posar-se en contacte amb l’embaixada o consulat del país on viatgem per tal que ens n’informin i consultar bé els requisits d’entrada i les recomanacions.  Compte: molts d’aquests tràmits s’han de fer amb temps!

Abans de marxar pots cercar el contacte i l’adreça de l’embaixada o el consulat espanyol del país que visitem per si ens trobem amb alguna urgència (pèrdua de documentació, robatori o qualsevol imprevist).

Consells sanitaris

Si t’has de moure per l’Estat Espanyol, amb la targeta sanitària individual tindràs garantida l’assistència sanitària. És recomanable, però, que t’emportis també la targeta de la Seguretat Social perquè en alguna comunitat autònoma te’l poden demanar.

Si viatges a algun país membre de la Unió Europea o a Islàndia, Lietchenstein i Noruega, la targeta sanitària europea t’ofereix cobertura sanitària tant en cas de malaltia com en cas d’accident i té una validesa d’un any. Aquesta targeta es pot sol·licitar gratuïtament a través de la pàgina de la Seguretat Social i rebre-la a casa en pocs dies o apropar-te a un Centre d’Atenció i Informació de la Seguretat Social (CAISS).

Per viatjar per la resta del món, informa’t si el país que visites té conveni amb l’Estat Espanyol que garanteixi l’atenció sanitària. Els països amb els quals no hi ha conveni, en principi, l’assistència sanitària anirà a càrrec teu. Tot i això, és convenient contractar una assegurança mèdica per ampliar la cobertura pública i resoldre possibles imprevistos durant el viatge. Recorda que si tens el Carnet Jove disposes d’una assegurança de viatge gratuïta.

Si vas a països tropicals, als centres de vacunació per a viatgers a Catalunya t’informaran de quines vacunes són obligatòries i quines són recomanables segons la destinació. També et donaran què cal tenir en compte mentre viatges.

Recomanacions de seguretat

És recomanable visitar la pàgina del Ministeri d’Afers Estrangers i Cooperació, que disposa d’informació de la situació de cada país i adverteix dels possibles riscs dels llocs on el context és més inestable. Una altra opció és fer un cop d’ull als fòrums de viatgers.

Abans de marxar, pots fer una fotocòpia del passaport o DNI i del bitllet d’avió i guarda-les en un lloc diferent d’allà on tinguis la documentació original.


2. Transport

Autocar

És un dels mitjans més utilitzats i més econòmics. Moltes companyies ofereixen descomptes per a joves, estudiants i grups.

A l’hora de comprar els bitllets, tingues en compte els abonaments, que et serveixen per fer més d’un trajecte. N’hi ha de modalitats diverses segons la durada del viatge o el número de destinacions.

Estació d’Autobusos Barcelona Nord: t’informa sobre companyies, destinacions i horaris, i té servei de reserva de bitllet online.

Rutes amb transport públic: t’informa de les possibilitats de moure’t d’una ciutat a una altra amb transport públic.

Eurolines: una oportunitat per conèixer més de 40 ciutats europees

Busabout: Per arribar a més de 30 destinacions de tot Europa (en anglès)

Greyhound: abonaments per recórrer EUA i Canadà (en anglès)

Ouibus: companyia que gestiona viatges per tot Europa

Megabus: pots trobar viatges a Europa, Canadà i Estats Units.

Automòbil

Viatjar amb cotxe et permet tenir molta autonomia. Si viatges fora de la Unió Europea, necessitaràs el carnet de conduir internacional.

Per compartir cotxe:

Compartir

Viajamos juntos

Bla bla car

Carreteres i rutes:

ViaMichelinA més a més d’indicar-te les possibles rutes, també et calcularà aproximadament els costos dels peatges i del combustible.

Googlemapspodràs trobar-hi rutes i la millor manera d’arribar a la teva destinació amb transport públic.

Avió

Si viatges amb avió, val la pena comparar preus:

Trabber

Skyscanner: aquesta pàgina és interessant per als qui els estan oberts a destins diversos, ja que tens l’opció de posar “cualquier lugar” a la casella de destí del cercador de vols i et fa una cerca de vols per preus.

Kayak

Bitllets de volta al món:

Round the world tickets o Round the world flights

Si vols conèixer les normatives dels aeroports, pots consultar els drets i deures dels passatgers.

Bicicleta

Viatjar amb bicicleta és una manera de tenir un contacte més proper amb la natura utilitzant un transport net i econòmic.

Rutes per Catalunya: el bloc Bici-Vici proposa unes quantes rutes de cicloturisme per Catalunya.

Vies verdes: més de 1.500 quilòmetres en itineraris cicloturistes i senderistes de l’estat espanyol.

Cicloturisme per Europa: proposa un munt de rutes per Europa.

A més a més, les següents pàgines us poden donar consells i idees per a fer un viatge amb bicicleta:

Bicicleting: un viatge en bicicleta pel món

Travelling Two

World bike travel

Tren

La xarxa ferroviària a Europa és extensa i et permet arribar fàcilment a molts indrets.

A l’Estat Espanyol, amb el Carnet Jove tens descompte a tots els trens: línies de rodalia, distància mitjana i llarg recorregut. Informa-te’n!

Pel què fa a la resta de països, la majoria tenen abonaments propis per viatjar amb tren dins de cada territori.

Interrail: és l’opció més popular  per viatjar amb tren per Europa i Turquia. Els preus varien segons la zona del viatge, la durada i l’edat. Segons els plans de viatge, et pot resultar més convenient la targeta Rail Plus Junior, que aplica un 25% de descompte en bitllets directes a la majoria de països europeus pels menors de 26 anys.

Vaixell

El vaixell pot ser una alternativa atractiva, sobretot si vols viatjar pel Mediterrani i has pensat dur el teu vehicle.

Port de Barcelona

A ferry.com

Acciona Transmediterrània

Cruises Inc

Si no teniu pressa, una altra opció és Find a crew, una xarxa d’intercanvi entre propietaris d’embarcacions i passatgers que s’ofereixen per anar d’acompanyants i, de pas, arribar al seu destí.

A peu

L’opció més econòmica i ecològica és fer rutes i excursions a peu.

Descobrir

Xtec Camins

Viatjar amb mobilitat reduïda

Federació Ecom

Turisme fàcil – Turisme sense barreres arquitectòniques

Turisme per a tothom


3. Allotjament

Albergs

Els albergs juvenils són l’allotjament ideal per a joves: instal·lacions còmodes, habitacions múltiples i preus assequibles. Són un lloc perfecte per a fer nous amics d’arreu del món. Per a allotjar-se a la majoria d’albergs, és imprescindible que tinguis el carnet d’alberguista.

Xarxa Nacional d’Albergs de Catalunya

Xarxa d’Albergs de l’Estat Espanyol

Federació Internacional d’Albergs Juvenils

Hostel Bookers

Hostel World

Bed & Breakfast

Es tracta de cases o petits hostals familiars amb dret a dormir i esmorzar.

B&B arreu del món

B&B a França

B&B al Regne Unit

B&B a Irlanda

B&B als EUA

Càmpings

Encara que no solen fer descomptes per a estudiants, els preus dels campings són assequibles. N’hi ha de categories diverses que ofereixen serveis variats.

Càmpings de Catalunya

Estat Espanyol, Portugal i Andorra

Europa

Resta del món

Cases rurals

Cases ubicades en un entorn natural i saludable. Normalment ofereixen activitats culturals, esportives i lúdiques per complementar l’estada.

Top rural

Guia visual del turisme rural

Hotels

Hotels a Catalunya

Hotels a l’Estat Espanyol i Europa

Hotels a tot el món

Més hotels a tot el món

Més hotels 

Refugis de muntanya

En cas que tinguis pensat anar de ruta o fer excursions, aquesta és una bona opció. En general hi ha un número màxim de nits de pernocta i solen tenir prioritat les persones d’entitats afiliades a la Fed. d’Entitats Excursionistes de Catalunya i els membres de la federació.

Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya


4. Carnets i descomptes

ISIC: Carnet d’estudiant internacional

T’acredita com a estudiant arreu del món, està reconegut per la UNESCO i la Comunitat Europea i et permet gaudir d’avantatges i descomptes arreu del món.

Destinat a estudiants majors de 12 anys que cursin qualsevol curs del sistema educatiu i que estiguin matriculats, a temps complet, en un curs reconegut oficialment.

La validesa és d’un any des de la data d’expedició.

A la Kaserna et tramitem aquest carnet. Es fa al moment i, per fer-lo, necessitem que omplis una sol·licitud, que portis el DNI, una fotografia de color i un document que acrediti que estàs estudiant. El carnet té un cost de 9,00 €.

ITIC: Carnet de professor internacional

T’acredita com a professor arreu del món, està reconegut per la UNESCO i la Comunitat Europea i et permet gaudir d’avantatges i descomptes arreu del món.

La validesa és d’un any des de la data d’expedició.

A la Kaserna et tramitem aquest carnet. Es fa al moment i, per fer-lo, necessitem que omplis una sol·licitud, que portis el DNI, una fotografia de color i el carnet de docent del Dept. d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya o certificat del centre assegurant que treballes al centre acadèmic durant l’any vigent. El carnet té un cost de 9,00 €.

IYIC: Carnet de jove internacional

Si no ets estudiant però ets un/a jove de fins a 30 anys, pots gaudir de descomptes i serveis similars als que t’ofereix l’ISIC.

A la Kaserna NO tramitem aquest carnet.

Carnet d’Alberguista

Aquest carnet moltes vegades és imprescindible si et vols allotjar a alguna de les més de 4.000 instal·lacions de la International Youth Hostel Federation (IYHF), que és l’organització d’albergs més gran del món.

El carnet d’alberguista també et dóna accés a nombrosos descomptes i ofertes en tots aquells àmbits vinculats al món de l’alberguisme que es poden dur a terme al territori català: turisme, esport, aventura, oci, cultura, art, gastronomia, diversió…

Hi ha diverses modalitats: adult, jove, familiar o de grup. A la Kaserna tramitem totes les modalitats d’aquest carnet. Es fa al moment i necessitem que omplis una sol·licitud i que portis el DNI (consultar documentació pels carnets familiars i de grup).

El cost dels carnets varia en funció de la tipologia: juvenil (5,00€), adult (10,00€), familiar (18,00€) o grup (16,00€).

Carnet Jove

El Carnet Jove està destinat a joves d’entre els 12 i els 30 anys i inclou descomptes en els àmbits de la cultura, el turisme, la mobilitat, la formació, etc.

Els avantatges del Carnet Jove són varis:

Generals: avantatges permanent sense un lloc geogràfic concret.

Locals: avantatges permanents en cada un dels municipis.

Pack Jove: obsequi amb més de 100 vals de descompte en cultura, formació, turisme, tecnologia, esport, salut i lleure….

Temporals: s’incorporen mes a mes, perquè fan referència a esdeveniments de lleure, culturals i esportius. També es realitzen sortejos.

Mobilitat: més de 60.000 avantatges oferts arreu d’Europa i assegurança d’assistència en viatges internacionals de franc.

 

Portals de descomptes

També pots consultar pàgines web on podràs trobar descomptes en activitats d’oci o de turisme:

Lets Bonus

Groupalia

Atrapalo


5. Turisme responsable

Els viatges de turisme responsable són programes turístics itinerants en què es recorren diversos punts d’un país i alhora es visiten entitats. S’hi fomenta l’intercanvi amb la població local mitjançant els recursos promoguts per aquesta comunitat (allotjament, restaurants, etc.)

EcoAvant

Setem. Si vols més informació, pots anar presencialment a la Fundació Sociocultural Atlas, entitat igualadina vinculada a Setem.

GAdventures

Globus


6. Fòrmules alternatives per viatjar

Cada vegada sorgeixen més iniciatives creatives que et permeten viatjar estalviant despeses posant en contacte directe viatgers i gent local a través de plataformes d’internet que faciliten una experiència viatgera única.

Els serveis que s’ofereixen poden ser gratuïts o a canvi d’algun preu simbòlic.

Wwoofing: treballar unes hores al dia en granges orgàniques a canvi d’allotjament i menjar

Helpx: treballar unes hores al dia en granges o en albergs i hostals a canvi d’allotjament i menjar

Work Away: treballar unes hores al dia en granges o en albergs i hostals a canvi d’allotjament i menjar

Trabajar por el mundo: treballar unes hores al dia en albergs i hostals a canvi d’allotjament i menjar

World Packers: intercanvia alguna habilitat teva a canvi d’allotjament

Staydu: xarxa per a viatgers amb poc pressupost. Et permet trobar allotjament a casa de gent local a canvi de diners, feina o de forma gratuïta.

Helpstay: és una altra xarxa que et permet allotjar-te a casa d’algú local a canvi de realitzar algunes tasques.

Home for home: intercanvi de casa

Intercambio casas: intercanvi de casa

Couchsurfing: posa en contacte viatgers i persones locals que ofereixen el “sofà” de casa seva gratuïtament o simplement s’ofereixen per a fer activitats

BeWelcome: és una altra xarxa gratuïta que posa en contacte viatgers i persones locals que ofereixen allotjament o activitats.

Trustroots: és un altre recurs per a posar en contacte viatgers i gent local amb la intenció de compartir i ajuntar a gent.

Friendship Force: és una xarxa més, gratuïta, on persones locals s’ofereixen per acollir o acompanyar viatgers.

NightSwapping: es tracta d’un intercanvi. Acumula nits acollint gent a casa teva i canvia-les per nits a casa d’altres amfitrions. És una relació entre viatgers, sense diners.

Warm Showers: és un servei semblant al couchsurfing però especial per a ciclistes

Camp in my garden: possibilitat d’acampar a jardins privats per un preu simbòlic i amb dret a dutxa, wi-fi…

Airbnb: posa en contacte viatgers i persones locals que ofereixen el seu pis o casa per una quantitat concreta

Eatwith: posa en contacte viatgers i persones locals que volen cuinar pels visitants per una quantitat de diners pactada entre les dues parts

Dog Buddy: persones que s’ofereixen a cuidar la teva mascota a casa seva mentre estàs de vacances per un preu simbòlic

Trusted House Sitters: es tracta d’una xarxa hi pots trobar persones que s’ofereixen per cuidar la teva casa i la teva mascota mentre tu estàs de vacances o on et pots oferir per anar a casa d’algú per cuidar-li els seus animals, traslladant-te a casa seva. Per formar part de la comunitat s’ha de pagar una quota mensual.

Luxury House Sitting: és una altra xarxa d’intercanvi entre persones que marxen de viatge i busquen algú que els cuidi la casa i viatgers que busquen casa per estar-s’hi durant les seves vacances. En cas de ser cuidador, s’ha de pagar una quota.

House Carers: és una comunitat més d’intercanvi entre persones que marxen de viatge i viatgers que busquen casa per estar-s’hi durant les seves vacances.

 


7. Altres enllaços que et poden interessar

Recomanacions de viatge del Ministeri d’Afers Estrangers i Cooperació

Si realitzes estades al territori de l’Espai Econòmic Europeu i a Suïssa, informa’t sobre la Targeta Sanitària Europea

Guies de viatge online

Lonely Planet

Guia Trotamundos

Guia per dormir als aeroports

Si t’agrada viatjar “low cost”, consulta la el Nomadic Matt, on hi trobaràs consells i diverses guies de viatge

Fòrums 

Viatgeaddictes

Gencat – Viatgeteca