Aquí hi trobaràs una petita guia amb informació bàsica a tenir en compte a l’hora de planejar una estada a l’estranger per motius laborals. Per a informació més detallada, consulteu aquí l’apartat “Treballa a l’estranger” del web del Departament de Joventut de la Generalitat de Catalunya.
1. ABANS DE RES
2. RECERCA DE FEINA A L’ESTRANGER
3. TREBALLAR A CANVI D’ALLOTJAMENT I MENJAR
1. ABANS DE RES
Documentació necessària
A països de la Unió Europea:
-
DNI o el passaport et permet entrar i moure’t lliurement durant un període de 3 mesos.
-
Quan trobis feina, i com a màxim tres mesos després de l’arribada, hauràs de sol·licitar la targeta de residència que tindrà una validesa de 5 anys i que és renovable.
-
T’has d’inscriure a l’oficina de la policia local de la població on estiguis residint.
A països no comunitaris:
-
Passaport i visat.
-
Inscriure’t a l’oficina consular més propera.
-
Sol·licitar el permís de residència i de treball.
-
Si l’estada és superior a tres o sis mesos, hauràs de presentar un document que acrediti que disposes de prou diners per mantenir-te o bé demostrar que tens una feina; en aquest darrer cas, hauràs de presentar el contracte i una adreça on se’t pugui localitzar.
Aquest llistat pot variar en funció del país on vulguis anar. Com que cada país té les seves particularitats, la millor estratègia sempre és consultar al consolat o l’ambaixada del país on vols anar.
Cobertura mèdica i assegurances
Als països de la UE, l’Espai Econòmic Europeu i Suïssa, la targeta sanitària europea t’ofereix cobertura sanitària tant en cas de malaltia com en cas d’accident, i té una validesa d’un any. Es pot sol·licitar gratuïtament a través de la pàgina de la Seguretat Social i rebre-la en pocs dies a casa, o bé pots apropar-te al Centre d’Atenció i Informació de la Seguretat Social més proper.
Fora de la UE, cal comprovar si el lloc de destinació té conveni amb la Seguretat Social Espanyola (consulteu-ho aquí) que cobreixi l’assistència mèdica. Si no, cal contractar una assegurança privada. Sobre aquest tema, també pots consultar al consolat o l’ambaixada del país on vols anar.
Currículum Europeu
Europass: és un model de Currículum Vitae europeu que permet presentar les capacitats i qualificacions de manera senzilla i comprensible arreu d’Europa.
2. RECERCA DE FEINA A L’ESTRANGER
A continuació, hi trobareu diferents enllaços a portals web que us poden ajudar a trobar feina (qualificada i no qualificada) o un lloc de pràctiques extracurriculars:
- Xarxa Eures (EURopean Employment Services): xarxa de la Comissió Europea per a fomentar la lliure circulació de treballadors europeus. En aquest portal, podràs informar-te sobre les condicions de vida i laborals de cada país. També podràs consultar -per països- les diverses ofertes de feina i fer-ne la sol·licitud. A més a més, a cada demarcació hi ha un euroconseller encarregat d’informar, orientar i assessorar sobre el mercat laboral europeu.
- Borses de treball a l’estranger: Consulta el llistat de borses de treball a internet que proporciona la Generalitat de Catalunya.
- Agències que gestionen feines a l’estranger: En aquest enllaç hi trobaràs un llistat amb diverses agències de feina a l’estranger que ofereix la Generalitat de Catalunya i que ha estat elaborat per experts en informació juvenil. Tot i això, cal informar-se bé del “contracte” que s’estableix amb l’agència. Es recomana comparar preus i llegir bé la lletra petita per tal de tenir clares les condicions que s’ofereixen.
- Pràctiques: Per realitzar pràctiques a l’estranger és important que primer et posis en contacte amb el teu centre educatiu, perquè poden haver-hi convenis ja acordats. Tant si estàs estudiant com si ja has acabat, pots trobar pràctiques! Consulta bé les condicions de cada programa i tingues en compte que alguns dels programes requereixen un procés de selecció que pot tenir una durada considerable!
3. TREBALLAR A CANVI D’ALLOTJAMENT I MENJAR
En cas que busquis un enriquiment més de caràcter cultural que econòmic en la teva estada a l’estranger, també pots plantejar-te estades en les quals treballis (sol o amb altres joves) a canvi d’allotjament i menjar. Depenent del lloc on vagis, les condicions variaran (menjar, allotjament, hores de treball i tasques):
- Wwoofing: treballar unes hores al dia en granges orgàniques a canvi d’allotjament i menjar (arreu del món).
- Work Away: feines en petits negocis (granges, albergs, hostals, associacions, famílies, etc.) unes hores al dia (normalment 5, i caps de setmana lliures) a canvi d’allotjament i menjar.
- Helpx: treballar unes hores al dia en granges, albergs, hostals, associacions, famílies, etc. a canvi d’allotjament i menjar.
- Trabajar por el mundo: treballar unes hores al dia en albergs i hostals a canvi d’allotjament i menjar.