1. La sexualitat
2. Serveis d’atenció sanitària
3. Mètodes anticonceptius
4. Pastilla de l’endemà
5. Embaràs no planificat i avortament
6. Infeccions de transmissió sexual (ITS)
7. Orientació sexual
8. Plaer
9. Violència masclista
LA SEXUALITAT
La sexualitat és un aspecte personal que és diferent per a cada persona i que engloba moltes coses com l’afectivitat, l’amor, el desig, la masturbació, la capacitat de donar i rebre plaer, l’autoestima, els rols i relacions de parella, els sentiments…
És important recordar la importància que té la salut sexual. Una bona salut sexual vol dir viure la sexualitat de manera lliure, igualitària, satisfactòria, respectuosa i autònoma, garantint els drets sexuals i reproductius.
SERVEIS D’ATENCIÓ SANITÀRIA
Si vols parlar amb algú, resoldre dubtes… et deixem diferents recursos on poder-ho fer d’una manera segura.
Tarda jove al CAP Igualada Urbà
El CAP d’Igualada ofereix un servei gratuït d’assessorament i acompanyament sobre temes de salut sexual per a joves de tota la comarca de l’Anoia. Els dilluns de 17.30h a 19:30h a la segona planta del CAP Sud.
També pots enviar un mail a les infermeres del Cap Nord, no dubtis i pregunta les teves curiositats a salutjove@csa.cat
Xat generalitat de Catalunya
Si tens qualsevol dubte o problema pots xatejar amb un/a expert/a. L’horari és de dilluns a diivendres de 17 a 21h. També podeu enviar les vostres consultes mitjançant correu electrònic.
Centre jove d’atenció a la sexualitat (CJAS)
Al CJAS ofereixen un espai de confiança on t’escoltaran i t’ajudaran per una millor vivència de la sexualitat. L’atenció és gratuïta i confidencial i tenen modalitat de consultes presencials o no presencials.
- Consulta telefònica: 93 415 10 00
- Consulta WhatsApp: 687 74 86 40
Vols més informació? Consulta la seva web.
Obro feel
És un xat de suport emocional a través de WhatsApp. És totalment gratuït, immediat i confidencial. Només cal afegir el número de telèfon 680 354 155 als teus contactes i iniciar una conversa mitjançant Whatsapp.
MÈTODES ANTICONCEPTIUS
A l’hora de mantenir relacions sexuals és important fer-ho de manera segura per tal d’evitar malalties de transmissió sexual (MTS) i embarassos no desitjats.
Hi ha diferents tipus de mètodes anticonceptius per tant cada persona pot decidir quin és el que creu que li va millor. Per escollir el mètode més adequat és important que tingueu en compte aspectes com l’edat, la freqüència de les relacions, si teniu parella estable o no… Podeu consultar-ho als serveis d’atenció esmentats anteriorment.
Perquè us sigui ràpid conèixer els diferents mètodes que es poden trobar hem preparat una petita guia per conèixer les característiques de cada anticonceptiu, consulta-la. També pots consultar la informació del CJAS.
Recordeu que podeu venir a la Kaserna a buscar el Kit del Plaer de manera gratuïta!! El kit conté 1 preservatiu (un femení i un masculí) i gel lubricant.
PASTILLA DE L’ENDEMÀ
La pastilla de l’endemà és un anticonceptiu d’urgència que s’utilitza quan s’han mantingut relacions sexuals sense protecció o quan s’ha produït un error en l’ús del mètode anticonceptiu habitual com per exemple el trencament del preservatiu, l’oblit de la pastilla anticonceptiva.
Podeu trobar la píndola de manera gratuïta i confidencial als centres d’atenció primària (CAP), als centres d’atenció a la salut sexual i reproductiva i a les unitats d’urgència d’atenció continuada. També es pot obtenir a les farmàcies.
Vols més informació? Consulta aquest link del canal salut de la Generalitat o la informació del CSAJ
EMBARÀS NO PLANIFICAT I AVORTAMENT
Moltes noies i parelles s’enfronten als embarassos no planificats. És important que sapigueu com actuar en aquests casos, consulta la guia.
Si vols més informació accedeix a la informació de la Generalitat o del CSAJ.
INFECCIONS DE TRANSMISSIÓ SEXUAL (ITS)
Les infeccions de transmissió sexual (ITS) són malalties infeccioses que es transmeten durant les relacions sexuals. Així doncs és important mantenir relacions sexuals amb protecció i conèixer quines són les malalties més freqüents i quins símptomes presenten. Consulta la guia.
Pots ampliar la infromació consultant altres fonts d’informació com el canal de salut de la Generalitat o la que proporciona el CSAJ.
ORIENTACIÓ SEXUAL
L’orientació sexual fa referència a la capacitat personal de sentir desig i atracció eròtica, afectiva, emocional o amorosa cap a altres persones. Aquest desig pot ser cap a una persona de gènere diferent del propi, del mateix gènere o de més d’un gènere o d’una identitat de gènere.
Cal tenir en compte que quan parlem d’orientació sexual hi entren factors com el gènere, la identitat sexual, la identitat de gènere… A més, vivim en una societat en la qual ens classifiquem de manera binària, és a dir, d’acord amb dos gèneres (home i dona) i dos sexes (masculí i femení) això provoca que hi hagi identitats sexuals i de gènere, preferències sexuals… que queden “fora” de la normalitat i per tant es genera desigualtat. Gràcies al col·lectiu LGTBIQ+ es treballa per erradicar el sistema binnari i donar cabuda a totes les persones.
Si tens dubtes, necessites parlar amb algú, vols fer una consulta, no saps amb qui parlar de què sents, com et sents o vols més informació aquí t’ajudaran!
PLAER
El plaer és el centre de la nostra sexualitat per tant si volem viure una sexualitat plena i satisfactòria cal conèixer quins són els nostres focus de plaer i és important compartir-los amb la nostra parella/es sexual/s. Troba tota la informació que necessites aquí.
VIOLÈNCIA MASCLISTA
Actualment vivim en una societat patriarcal, aquesta és una forma d’organització política, econòmica, religiosa i social basada en la idea d’autoritat i lideratge de l’home, en la qual es dóna el predomini dels homes sobre les dones. La societat patriarcal és el marc on sorgeix la violencia de gènere.
La violència contra la dona significa qualsevol acte que coacciona, limita o restringeix la llibertat i dignitat de les dones. Normalment aquesta violència es tradueix en dany físic, sexual i/o psicològic. Cal recordar que en moltes ocasions aquestes violències són “invisibles” és a dir, costen de ser observades, per aquest motiu és important a aprendre a identificar-les:
Si en algun moment pateixes violència masclista, és important que recordis quins són els diferents serveis als quals pots demanar ajuda:
Serveis telefònics d’atenció contra la violència masclista
Recordeu que són serveis d’atenció confidencial.
Telèfon d’emergències
Truca al 112.
Pots consultar aquí la guia d’autoprotecció per a dones.
Telèfon d’emergència Guàrdia Civil
Truca al 062.
Si vols consultar més informació sobre el procés de denúnica fes click.
Serveis d’Intervenció Especialitzada en violència masclista (SIE)
Els Serveis d’Intervenció Especialitzada en violència masclista (SIE) ofereixen informació, atenció i recuperació a les dones que es troben en situacions de violència masclista i a les seves filles i fills.
Les oficines d’informació de l’Institut Català de les Dones (ICD)
Les oficines d’informació de l’Institut Català de les Dones (ICD) a Barcelona, Girona, Lleida, Tarragona i Terres de l’Ebre ofereixen informació i orientació sobre serveis i recursos per a les dones de qualsevol matèria, com ara salut, treball, habitatge, separacions i pensions o violència masclista. Des d’aquestes oficines es facilita la informació o es deriva cap a les entitats i organismes que en són responsables.
També s’ofereixen serveis gratuïts d’atenció psicològica i assessorament jurídic adreçats a dones. Les cites es concerten prèviament i per accedir al servei s’ha de trucar a l’oficina d’informació corresponent.